Alaraaja-analyysi

Ongelmitta eteenpäin!

Alaraajojen toiminta muodostaa tärkeän osa-alueen liikkuvan ihmisen elämässä. Rasitusperäiset alaraaja- ja selkäongelmat ilmenevät yleensä liikkuessa tai sen jälkeen. Tutkimusten mukaan n. 70% maailman ihmisistä on jonkin asteinen alaraajojen virheasento.

Oireiden syynä on useimmiten toiminnallinen häiriö, virheellinen askellusmalli tai alaraajojen pituusero, mikä muuttaa alaraajojen normaalia kuormitusta. Useimmiten muuttunut kuormitus johtuu jalkojen virheasennosta, lihasepätasapainosta ja/tai heikkouksista alaraajojen lihaksistossa.

Kun nilkan ja jalkaterän alueella on toiminnallista häiriötä, saattaa virhe ilmentyä koko alaraajan, polven, lonkan tai jopa selän alueella. Tämä virheellinen toiminta aiheuttaa useimmiten kipua tai särkyä liikkuessa tai sen jälkeen.

Mikä alaraaja-analyysi on?

Alaraaja-analyysin tarkoituksena on selvittää mahdollisten ongelmien syyt. Ko. tutkimus sopii hyvin myös ennaltaehkäisevänä kartoituksena esim. lapsille, urheilijoille ja paljon liikkuville. Alaraaja-analyysin perusteella tehdään yhdessä asiakkaan kanssa päätös jatkohoidoista sekä pohjallistarpeesta.

Analyysissä käydään läpi mm.

  • ryhti
  • mahdollinen alaraajojen pituusero
  • lantion alueen-lonkkien-polvien-nilkkojen-jalkaterien nivelliikkuvuudet ja stabiliteetti
  • lihaskireydet ja lihasvoimat
  • alaraajojen linjaukset
  • kuormittuminen liikkuessa ja paikallaan
  • liikkumisen analysointi (kävely/juoksu)

Yksilölliset tukipohjalliset

Jos sinulla on toistuvaa kipua tai särkyä kävelyn, juoksun tai seisomisen aikana tai jälkeen on syytä, selvittää ko. ongelman syy. Kun kipu tai ongelmat nilkan, säären, polven, lonkan tai alaselän alueella alkaa haitata työtä tai harrastuksia, on suositeltavaa selvittää olisiko aika hankkia yksilölliset tukipohjalliset.

Alaraajojen ylimääräistä kuormitusta voidaan vähentää jalan toimintaa korjaavalla yksilöllisellä tukipohjallisella. Oikean tyyppinen kenkä on myös tärkeä. Tukipohjallisilla ohjataan alaraajojen poikkeavaa liikemallia kohti vähemmän kuormittavaa toimintaa. Hoidon ja tuennan tavoitteena on hoitaa oireilun syytä, ei pelkästään seurauksia. Meiltä Suomen Urheiluhierontakeskuksesta löytyy tukipohjallisia kaikkiin tarpeisiin. Kun haluat hankkia itsellesi tukipohjalliset, varaa aika asiaan perehtyneelle fysioterapeutille.

Tässä linkki ajanvaraukseen

Tällä hetkellä SUHK:ssa yksilöllisiä tukipohjallisia tekee Alaraaja erik. ft Mikko Virtala, SUHK Leppävaara

Fysioterapeutin vastaanottoajan lisäksi tukipohjalliset maksavat 135 euroa/pari. Käytämme mm. Sidas medical pohjallisia

Alaraaja-analyysi Henkilöstö

Ari-Pekka Kanerva

Osteopaatti, hintaluokka 3

Toimipisteet

Espoo - Leppävaara


Mikko Virtala

Urheilufysioterapeutti (sert.), hintaluokka 4

Toimipisteet

Espoo - Leppävaara


Ville Soininen

Fysioterapeutti, Urheiluhieroja, hintaluokka 2 ja 3

Toimipisteet

Espoo - Leppävaara


Tuomas Tikkala

Fysioterapeutti, Urheiluhieroja, hintaluokka 2 ja 4

Toimipisteet

Espoo - Leppävaara