Alaraaja-analyysi

Ongelmitta eteenpäin!

Alaraajojen toiminta muodostaa tärkeän osa-alueen liikkuvan ihmisen elämässä. Rasitusperäiset alaraaja- ja selkäongelmat ilmenevät yleensä liikkuessa tai sen jälkeen. Tutkimusten mukaan n. 70% maailman ihmisistä on jonkin asteinen alaraajojen virheasento.

Oireiden syynä on useimmiten virheellinen askellusmalli tai alaraajojen pituusero, mikä muuttaa alaraajojen normaalia kuormitusta. Useimmiten muuttunut toiminta johtuu jalkojen virheasennosta, lihasepätasapainosta ja/tai heikkouksista alaraajojen lihaksistossa.

Kun nilkan ja jalkaterän alueella on toiminnallista häiriötä, saattaa virhe ilmentyä koko alaraajan, polven, lonkan tai jopa selän alueella. Tämä virheellinen toiminta aiheuttaa useimmiten kipua tai särkyä liikkuessa tai sen jälkeen.

Alaraajojen ylimääräistä kuormitusta voidaan vähentää jalan toimintaa korjaavalla yksilöllisellä tukipohjallisella. Oikean tyyppinen kenkä on myös tärkeä. Tukipohjallisilla ohjataan alaraajojen poikkeavaa liikemallia kohti optimaalista toimintaa. Hoidon ja tuennan tavoitteena on hoitaa oireilun syytä, ei pelkästään seurauksia. Meiltä Espoon Urheiluhierontakeskuksesta löytyy tukipohjallisia kaikkiin tarpeisiin.

Mikä alaraaja-analyysi on?

Alaraaja-analyysin tarkoituksena on kartoittaa mahdollisten ongelmien syyt. Ko. tutkimus sopii hyvin myös ennaltaehkäisevänä kartoituksena esim. lapsille, urheilijoille ja paljon liikkuville. Alaraaja-analyysin perusteella tehdään yhdessä asiakkaan kanssa päätös jatkohoidoista sekä pohjallistarpeesta.

Analyysissä käydään läpi mm.

  • ryhti
  • mahdollinen alaraajojen pituusero
  • lantion alueen-lonkkien-polvien-nilkkojen-jalkaterien nivelliikkuvuudet ja stabiliteetti
  • lihaskireydet ja lihasvoimat
  • alaraajojen linjaukset
  • kuormittuminen liikkuessa ja paikallaan
  • liikkumisen analysointi (kävely/juoksu)